KERAMIK
Att arbeta med lera och skapa keramik är en tidskrävande process. När föremålet är skapat ska det torka. Beroende på storlek och tjocklek kan torkningen av föremålet ta från några dagar till veckor. När torkningen är klar ska föremålet skröjbrännas upp till ca 1000 °C. Nästa steg är att glasera föremålet och därefter bränna det ytterligare en gång, nu i ca 1250 °C. Temperaturen beror på vilken lera och glasyr som används.
Lera
Lera är ett facinerande material att skapa i. I mitt skapande använder jag till största delen stengodslera i olika färger och med olika mängd chamotte i. Chamotte är bränd, mald eldfast lera. Chamotte finns i olika kornstorlek och tillsättes i leran för att öka dess styrka och eldfasthet samt i dekorativt syfte. Lera är ett naturmaterial och som i alla naturmaterial kan ojämnheter och små märken förekomma. Detta ger ett unikt utseende till varje föremål. Leran jag använder kommer från Tyskland.
Tekniker
Det finns flera olika tekniker att använda för att skapa i lera. De tekniker som jag mestadels nyttjar är de som syns på bilderna på denna sida. Jag handbygger mina föremål genom att kavla, ringla eller tumma. Ibland kombinerar jag de olika teknikerna och jag karvar gärna ut mönster på föremålen. Det händer även att jag drejar.
Verktyg
Jag använder olika hjälpmedel och verktyg i mitt skapande. Favoritverktygen är just nu olika knivar och verktyg för att karva mönster. Knivar använder jag för att skära ut bitar i kavlad lera, fixa till kanter och trycka fast lerormar då jag ringlar. En kavlett att ha föremålen på under skapandet så att du kan snurra på föremålet använder jag också en hel del. Kavel för att få jämna lerbitar att bygga med är också bra att ha. Penslar för att stryka på slickars och måla med.
Färgsättning
Jag använder både engobe och glasyr för att sätta färg på mina föremål. Engobe är en vit eller färgad lera som kan vara infärgad med olika metalloxider för att få olika färger. Glasyr är en glänsande eller matt och hård glasliknande ytbeläggning.
Då föremålen glaserats, torkas alltid botten på föremålet rent från glasyr. Annars kommer det glaserade föremålet att fastna i ugnen vid glasyrbränningen. Det innebär att botten på föremålet kan vara lite rispig. Att sätta på möbeltassar är ett bra sätt att undvika repor på underlaget.
Föremålen
Varje föremål är handgjort och unikt. Liknande föremål kan ha en viss variation i färg, form och storlek.
Hantera keramikföremålen varsamt för lång hållbarhet. Föremålen klarar ugn, micro och diskmaskin. Undvik snabba temperaturförändringar.
Föremål gjorda av stengodslera är vattentäta.
Några föremål är dekorerade med bladguld. Dessa föremål klarar ej ugn, micro eller diskmaskin.
Gå gärna in på instagram @stillasinnethantverk för att följa och se färdiga föremål.